Site Loader

Suntem un popor ( și nu cred că suntem singurul) rănit de „ce o să spună lumea?”

Ce o să spună lumea dacă te îmbraci așa ? Ce o să spună lumea dacă nu te căsătorești ? Ce o să spună lumea dacă te căsătorești cu X? Ce o să spună lumea daca divorțezi?

Despre ce „lume” vorbim?  Cum arată? Cu ce ne ajută ? Este cea din capul nostru. Al părinților, al bunicilor noștri, al stră-stră-strămoșilor speriați de moarte de bau-baul gurii lumii…

Psihologic, „gura lumii” pe care da, nu o astupă decât pământul, este o imagine pe care efectiv ne-am confecționat- o și în care vrem să apărem în fata celorlalti mereu apretati si scobiti de parca n-am fi oameni, ci statui de muzeu. Este, mai exact, o mască creată de mintea noastra din frică, bazată pe orgoliu, mandrie, ego. Este ceva ce ne mănâncă mai multă energie decât credeți. De ce ? Din cauza că ne preocupam exagerat de ea, pentru că ne identificăm enorm cu ea. Pentru că acolo unde duci atenția, duci și energia. Credem că imaginea pe care noi vrem să o păstrăm în fața oamenilor e același lucru cu noi, cu sinele nostru real. Ceea ce e fals. Una este masca, altul e sinele real. Nu e rea de tot masca, dar să confunzi masca cu sinele tău real este destul de grav. Aceasta a fost educația noastră, din păcate. Bazată pe salvări de aparențe, pe păstrări de astfel de imagini idilice.

Adevarul este … că lumii din jur nici nu îi pasă. Lumea bârfește 2 zile apoi își vede de ale ei. Apoi, lumea e diferită, sunt oameni și oameni. Dar vedeți, ai noștri au zis de „lume”- așa au denumit ei practic imaginea celuilalt și au încărcat- o de frica de a fi arătat cu degetul, de a nu fi respectat ca vecin, ca cetățean, ca om… Adevărul este că”lumea” aia despre care vorbeau ai noștri nu ne-a plătit facturi niciodată. Nu ne-a încurajat să alegem o anume cale și nici n-a fost acolo când strângeam perna aia în brațe pentru că ne simțeam prea singuri. Noi suntem singurii care am avea dreptul să ne judecăm cu adevărat. Să nu dăm acest drept scump nimănui.

Lăsați „lumea” cu ale ei și fiți voi înșivă cu ale voastre. Fiți curajoși. Trăiți din toată inima!

 
 

Post Author: Ioana Pavel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *